Czemp

Česká membránová platforma
EUROMEMBRANE 2024EUROMEMBRANE 2024 - 2Publikace CZEMPZařízeníPlochaMembrána

Workshop MEMPROPO 2016 - Membránové procesy v potravinářství podruhé ve Stráži pod Ralskem

31. říjen 2016 - 14:05 -- MS
Kategorie článku: 

Letošní ročník workshopu MEMPROPO 2016, který pořádala Česká membránová platforma ve spolupráci s Výzkumným ústavem mlékárenským, byl zaměřen zejména na podstatné výsledky projektu QJ1510341 Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi.
Stejně jako v minulém roce byl i letos vydán sborník Membránové procesy v potravinářství 2016.
 

V roce 2015 byl zahájen projekt QJ 1510341 Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi (zkráceně KUSmem).  

V roce 2015 se uskutečnil první ročník workshopu MEMPROPO – Membránové procesy pro potravinářství. V letošním roce proběhl 13. října 2016 jeho druhý ročník a to opět v Membránovém inovačním centru ve společnosti MemBrain s.r.o. – Stráž pod Ralskem.

Workshopu MEMPROPO 2016 se zúčastnilo přes třicet účastníků z celé České republiky, přítomni byli zástupci mlékárenského i pekárenského průmyslu a pracovníci výzkumu a vývoje.  Účastníci workshopu se seznámili se základy membránových technologií a s jejich aplikacemi v potravinářském průmyslu. Vyslechli i základní informace o průběhu projektu KUSmem.  Pro zájemce byla ještě uspořádána exkurze do laboratoří společnosti MemBrain. Další seminář se uskuteční opět za rok a o termínu jeho konání budou zájemci včas seznámeni.

První přednáška Ing. Hany Jiránkové, Dr. z Univerzity Pardubice Základy membránových procesů a jejich aplikace v potravinářství byla obecnějšího rázu a týkala se přehledu využití membránových technologií v celé šíři potravinářského průmyslu.

Další přednášky již byly cíleně zaměřeny na první výsledky projektu KUSmem.

V práci  Vliv provozních parametrů mikrofiltrace kyselé syrovátky na výkon zařízení a obsah mikroorganismů v permeátu autorů V. Dráb, J.Forejt, J.Sokolík, Š.Havlíková z Výzkumného ústavu mlékárenského  s.r.o. , Tábor, byl  sledován  vliv teploty (30-50 °C), tlaku (3-5 bar), předfiltrace syrovátky (1,5 µm) a porozity keramických membrán  (0,8 a 1,4 µm) na průtok permeátu a jeho mikrobiální čistotu.

Přednáška M. Kavkové z Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o , Tábor, na téma Vliv syrovátkového fermentu s propionátem na růst a vývoj potravinářských plísní  byla zaměřena na ověření a porovnání antifungálního  efektu  syrovátkových fermentů s obsahem propionátu vůči pěti významným potravinářským plísním.

Na tuto přednášku navazovala práce Praktické využití a testování fermentované syrovátky v pekařství D. Havelkové ze společnosti Zeelandia  spol. s r.o., Malšice.

V přednášce Demineralizace směsi syrovátek a jiných alternativních surovin pomocí elektrodialýzy  autorů J. Ečer a A. Merkel ze společnosti  MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem, byly představeny výsledky elektrodialýzy různých typů syrovátky.

V závěrečné přednášce Využití koncentrátu syrovátkových bílkovin a koncentrátu všech bílkovin mléka z ultrafiltrace syrovátky nebo mléka ke zlepšení výtěžnosti výroby tvarohů a jogurtů autorů Michael Binder1, Jan Drbohlav 1, Marta Pechačová 1, Jan Jarmar2  z 1 - Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o, Praha, a 2- Bohušovická mlékárna a.s, Bohušovice nad Ohří byly zhodnoceny výsledky přídavku syrovátky do výroby jogurtů.

Podrobnější popis workshopu a jednotlivých přednášek si můžete stáhnout ZDE.

Pozvánka: http://www.czemp.cz/cs/aktuality/pozvanka-na-seminar-membranove-procesy-...

Fotogalerie

Přidat komentář

Filtrované HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Tento test má za úkol vyzkoušet zda jste skutečný uživatel a zabránit spamovacím robotům v jejich aktivitě.

Kontakt

Fakturační údaje:

Česká membránová platforma, z.s.
Mánesova 1580
470 01 Česká Lípa

IČ: 22688218
DIČ: CZ22688218

tel. +420 724 959 544
e-mail: info(z)czemp.cz

...