Czemp

Česká membránová platforma
MELPRO 2018Publikace CZEMPLMŠ fotoZařízeníMembránaPlocha

Seminář představí membránové procesy v mlékárenství

3. listopad 2014 - 12:43 -- czemp
Kategorie článku: 

Česká membránová platforma a Česká technologická platforma pro potraviny vás zvou na seminář Membránové procesy v mlékárenství, který se koná 11. listopadu 2014 od 10:00 hodin v sídle Potravinářské komory Praze Malešicích. Seminář se bude věnovat teorii a aplikacím membránových procesů a jejich využití v potravinářství a v mlékárenském průmyslu, program doplní přednáška o využití vedlejších proudů membránových procesů v mlékárenství a v neposlední řadě budou prezentovány praktické zkušenosti s demineralizací syrovátky pomocí elektrodialýzy v závodě Moravia Lacto v Jihlavě. Aktualizace a doplnění programu.

Moderní separační metody založené na membránových procesech nacházejí stále ve větší míře uplatnění v mlékárenském průmyslu. Jedná se především o tlakové membránové procesy (mikrofiltrace, ultrafiltrace, nanofiltrace, reverzní osmóza) a elektrodialýzu. Jsou použitelné v celém spektru výroby a zpracování mléka od prvovýroby přes ošetření mléka až po výrobu sýrů a dalších mlékárenských výrobků, jako je sušená demineralizovaná syrovátka, mléčné a syrovátkové koncentráty, laktóza, minerální soli a další izoláty mléčných složek. Tyto procesy většinou probíhají bez přídavku dalších chemikálií a při nízké teplotě, proto nedochází ke změně senzorických vlastností produktů ani není třeba energie na ohřev a chlazení. V konečném důsledku jsou levnější a šetrnější k surovině než klasické separační metody.

 Podrobný program je ke stažení v PDF.

PROGRAM SEMINÁŘE:

10:00 – 10:15   Úvod, přivítání účastníků (Bc. Jan Šmíd, Česká membránová platforma, Ing. Jan Drbohlav, Česká technologická platforma pro potraviny)

10:15 – 11:00   Membránové  procesy v potravinářství a mlékárenství – úvod a teorie (doc. Ing. Jiří Cakl, CSc., Ing. Hana Jiránková, Dr., Univerzita Pardubice)

11:00 – 11:35   Membránové procesy v mlékárenství – aplikace (Ing. Jiří Ečer, MemBrain s.r.o.)

11:35 – 12:00   Aplikační možnosti elektrodialýzy v mlékárenském průmyslu (Ondřej Vogner, MEGA a.s.)

11:45 – 12:15   Přestávka, občerstvení

12:15 – 13:05 Otázky využití vedlejších proudů membránových procesů v mlékárenství (Ing. Jan Drbohlav, Česká technologická platforma pro potraviny, Výzkumný ústav mlékárenský)

13:05 – 13:45   Praktické zkušenosti s odsolováním syrovátky (Ing. Petr Tichovský, MoraviaLacto a.s.)

13:45 – 14:00 Čištění průmyslových odpadních vod v mlékárenském průmyslu – zkušenosti z praxe  (Ing. Martin Šrámek)

14:00 – 14:15   Diskuze a závěr semináře

Seminář je určen pro technology v mlékárnách a potravinářských provozech, výzkumné a akademické pracovníky, management firem, studenty a další zájemce o problematiku membránových procesů v potravinářství a mlékárenství.

Cena semináře: 700 Kč, členové CZEMP a ČTPP 500 Kč, studenti 300 Kč. Platba hotově na místě nebo po dohodě na fakturu.

Místo konání: Potravinářská komora, Areál Markland Klimacentrum, Počernická 96/272, 108 03  Praha 10 - Malešice (1. patro. č. dveří 130)

Kontakt: info@cemp.cz, tel.: 724 959 544.

Přihlášky: on-line formulář do 7.11., přihlášky uzavřeny

Přidat komentář

Filtrované HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Kontakt

Fakturační údaje:

Česká membránová platforma z.s.
Mánesova 1580
470 01 Česká Lípa

IČ: 22688218
DIČ: CZ22688218

tel. +420 724 959 544
e-mail: info(at)czemp.cz

...