Seminář představí membránové procesy v mlékárenství
Moderní separační metody založené na membránových procesech nacházejí stále ve větší míře uplatnění v mlékárenském průmyslu. Jedná se především o tlakové membránové procesy (mikrofiltrace, ultrafiltrace, nanofiltrace, reverzní osmóza) a elektrodialýzu. Jsou použitelné v celém spektru výroby a zpracování mléka od prvovýroby přes ošetření mléka až po výrobu sýrů a dalších mlékárenských výrobků, jako je sušená demineralizovaná syrovátka, mléčné a syrovátkové koncentráty, laktóza, minerální soli a další izoláty mléčných složek. Tyto procesy většinou probíhají bez přídavku dalších chemikálií a při nízké teplotě, proto nedochází ke změně senzorických vlastností produktů ani není třeba energie na ohřev a chlazení. V konečném důsledku jsou levnější a šetrnější k surovině než klasické separační metody.
Podrobný program je ke stažení v PDF [4].
PROGRAM SEMINÁŘE:
10:00 – 10:15 Úvod, přivítání účastníků (Bc. Jan Šmíd, Česká membránová platforma, Ing. Jan Drbohlav, Česká technologická platforma pro potraviny)
10:15 – 11:00 Membránové procesy v potravinářství a mlékárenství – úvod a teorie (doc. Ing. Jiří Cakl, CSc., Ing. Hana Jiránková, Dr., Univerzita Pardubice)
11:00 – 11:35 Membránové procesy v mlékárenství – aplikace (Ing. Jiří Ečer, MemBrain s.r.o.)
11:35 – 12:00 Aplikační možnosti elektrodialýzy v mlékárenském průmyslu (Ondřej Vogner, MEGA a.s.)
11:45 – 12:15 Přestávka, občerstvení
12:15 – 13:05 Otázky využití vedlejších proudů membránových procesů v mlékárenství (Ing. Jan Drbohlav, Česká technologická platforma pro potraviny, Výzkumný ústav mlékárenský)
13:05 – 13:45 Praktické zkušenosti s odsolováním syrovátky (Ing. Petr Tichovský, MoraviaLacto a.s.)
13:45 – 14:00 Čištění průmyslových odpadních vod v mlékárenském průmyslu – zkušenosti z praxe (Ing. Martin Šrámek)
14:00 – 14:15 Diskuze a závěr semináře
Seminář je určen pro technology v mlékárnách a potravinářských provozech, výzkumné a akademické pracovníky, management firem, studenty a další zájemce o problematiku membránových procesů v potravinářství a mlékárenství.
Cena semináře: 700 Kč, členové CZEMP a ČTPP 500 Kč, studenti 300 Kč. Platba hotově na místě nebo po dohodě na fakturu.
Místo konání: Potravinářská komora, Areál Markland Klimacentrum, Počernická 96/272, 108 03 Praha 10 - Malešice (1. patro. č. dveří 130)
Kontakt: info@cemp.cz [5], tel.: 724 959 544.
Přihlášky: on-line formulář [6] do 7.11., přihlášky uzavřeny