Workshop Membránové procesy v potravinářství spojený s exkurzí zaujal studenty
Demineralizace mléčné syrovátky pomocí elektrodialýzy představuje moderní způsob zpracování syrovátky, která byla do nedávné doby považována za odpadní produkt. Její bohaté nutriční složení je významným faktorem, který umožňuje další zpracování v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Demineralizovaná syrovátka je vhodná pro výrobu dětské výživy, výživy sportovců nebo speciální výživy pro chronicky nemocné osoby.
Elektrodialýza je vhodnou metodou, která vhodně řeší výrobu demineralizované syrovátky. Tuto technologii lze dobře integrovat do stávající mlékárenské technologie a umožňuje dobrou návaznost na další procesy zpracování demineralizované syrovátky. Na rozdíl od nanofiltrace, umožňuje elektrodialýza odstranění až 90 % minerálních látek.
Studenti měli kromě praktických informací z provozu příležitost vyslechnout zajímavé přednášky týkající se teoretických základů o membránových procesech v potravinářství, o možnostech aplikací membránových procesů v potravinářství se zaměřením na mlékárenství a o konkrétní aplikaci využití elektrodialýzy a demineralizaci mléčné syrovátky.