Vedle teoretických základů a základních principů membránových procesů zazněly informace o jejich uplatnění při zpracování mléka a mléčné syrovátky včetně využití elektromembránových a tlakových membránových procesů v mlékárenském průmyslu. Byly prezentovány možnosti a praktické zkušenosti s odsolováním syrovátky procesem elektrodialýzy a byla představena průmyslová aplikace nanofiltrace při zpracování kyselé syrovátky ve společnosti MADETA, a.s. Bližší informace jsou pro zájemce k dispozici v přiložených prezentacích.
V rámci workshopu vysoupili tito přednášející:
- Úvod do membránových procesů: Ing. Hana Jiránková, Dr., Univerzita Pardubice
- Uplatnění membránových procesů při zpracování mléka: Doc. Ing. Ladislav Čurda, CSc., VŠCHT Praha
- Využití membránových procesů při zpracování syrovátky: Doc. Ing. Jiří Štětina, CSc., VŠCHT Praha
- Odsolení syrovátky pomocí ED: Ing. Jan Kinčl, MemBrain s.r.o.
- Zkušenosti s nanofiltrací kyselé syrovátky: Ing. Petr Payer, MADETA, a.s.
Workshop se setkal s velkým zájmem a všem přítomným děkujeme za jejich účast. V příloze je možné pro studijní účely stáhnout vybrané prezentace.